Lemon curd - Citronkräm

En underbar och ljuvlig citronkräm som kan användas i bakverk, tårtfyllningar, glass eller varför inte på en nygräddad scones. 
 
Så gott ! 
 
Dessutom är det inte svårt att göra. 
 
 
Lemon curd 

Recept:
Ca 4 dl

2 stora citroner
2 dl socker
2 stora ägg

75g smör.

1 dl citronsaft

Gör så här :

Finriv citron skalen.
Pressa ut citronsaften ur citronerna.
Ta fram en kastrull, lägg i socker, citronsaft, finrivet citronskal och  koka upp tills sockret har lösts upp. 
Sänk värmen, vispa upp äggen och häll i kastrullen medan du vispar.
Låt allt sjuda ett par minuter under vispning. Obs ! Det får inte koka bara sjuda.
När krämen har tjocknat, lägg i smöret, ta av från värmen och blanda väl.
Häll upp i en glasburk och låt stå kallt minst en timme innan användning.
Krämen kan förvaras i kylskåpet ca 2 veckor.

Smaklig spis :)

 

Ugnsgratinerade pannkakor med valnötsfyllning

Vill du bjuda på en annorlunda och ljuvligt god pannkaksvariant  så tycker jag absolut att du ska prova denna ugnsgratinerade varianten med valnötter. 
Super smarrigt !  
Väldigt omtyckt här hemma och den får tummen upp av alla familjemedlemmar. 
 
 

Receptet har jag skrivit med färdig gräddade pannkakor.

Hur jag gör mina pannkakor hittar ni här :
 
Pannkakor
 
Ugnsgratinerade pannkakor med valnötsfyllning. 
 
Recept:
 
Ca 10 -12 färdig gräddade pannkakor
200 g valnötter - malda 
1 dl socker
4-5 dl matlagningsgrädde
1 msk vaniljsocker
 
Gör så här : 
 
sätt ugnen på 175 grader.
 
Rör ihop ca 150 g malda valnötter och socker i en skål. 
Spara ca 50 g valnötter. 
Ta fram en pannkaka och fördela en stor msk av valnötsblandningen över hela pannkakan.
Rulla i hop pannkakan och lägg den på tvären i en form. 
 
Fortsätt att rulla och lägg pannkakorna tätt intill varandra tills formen är fylld. 
Nagga varje pannkaka med gaffel och strö rester av fyllningen över hela formen. 
Blanda grädde, vaniljsocker och en stor matsked malda valnötter.
Häll gräddblandningen över pannkakorna och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pannkakorna börjar ta färg på ytan.
 
 
 
 
 
 
 

Låt pannkakorna vila en stund i formen innan servering. 

 
Lägg upp på tallrik, strö lite malda valnötter,  ringla lite flytande honung och servera. 
Ljuvligt ! 
Smaklig spis :) 
 
Jag finns även på: 
Instagram @lillameee
Fb - Snilleskök
 
 
 
"Ugnsgratinerade pannkakor med valnötsfyllning" "gratinerade pannkakor med valnötter" "recept"

Kladdkaka med vitchokladfluff

Älskar man choklad som jag gör så kan det i princip aldrig bli förmycket av det goda på en och samma kaka. 

En vanlig kladdis som du enkelt förvandlar till en lite festligare variant.
 
 
Fluffen förberedde jag kvällen innan då den ska stå kallt länge innan man vispar upp den. 
Vill man bryta av sötman är det toppen att dekorera med bär man tycker om. 
 
Vit chokladfluff 
 
300 g vitchoklad 
4 dl grädde 

Bryt chokladen i mindre bitar i en värmetålig skål. 
Värm grädden i en kastrull. Den ska bli riktigt het men inte koka. 
Häll den varma grädden över chokladen och blanda väl tills chokladen har smält. 

Låt svalna, plasta in skålen och ställ i kylskåpet över natten. Den ska stå kall ca 12 timmar. 

Vispa med elvisp till önskad konsistens.
 
Kladdkaka:
24 cm form
 
Recept: 
 
180 g smör 
2 1/2 dl mjöl
2 dl socker 
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
3 ägg
 
Gör så här: 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
Smörj och bröa formen.
( 24 cm) 
 
Smält smöret. 
 
Ta fram en bunke och rör ihop socker och ägg. 
 
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i socker/ägg bunken 
tillsammans med smöret. 
 
Rör ihop till en jämn smet. 
Häll i smeten i formen.
 
Grädda i mitten på ugnen ca 14 minuter. Vill du ha den riktigt kladdig grädda ca 12-13 minuter. 
 
Låt svalna helt. 
 
Spritsa/ bred fluffen efter tycke.
Jag har dekorerat med Wilton 2D och Wilton 32 tyll.
Rosorna har jag färgat med Wiltons svarta pastafärg. 
"Kladdkaka med vit chokladfluff"